SHOW / EPISODE

EP13_Stereotipuri pandemice

28m | Jan 28, 2021

Avem o inclinatie naturala catre a pune etichete, din mai multe motive - modul economic in care functioneaza creierul, inclinatia de a evalua oamenii din jur pentru a ne asigura supravietuirea, erori de logica si credinte.


De asemenea, unele etichete lumineaza drumul stigmatizarii. Cand esti stigmatizat, esti pus intr-o lumina negativa de ceilalti oameni pentru caracteristici pe care le ai. Si aici, sunt multe motive pentru care poti ajunge stigmatizat: apartenenta la grupuri, boli, consum de alcool, rasa, religie sau...situatia scolara exemplara.


Pandemia a mai nascut un motiv - inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii semnaleaza despre stigmatizarea in contextul Covid-19. Practic, cei care sunt perceputi ca avand de-a face cu boala, direct sau indirect, pot suferi din cauza acestui fenomen.


Motivele, asa cum afirma inclusiv OMS, sunt legate de:

-Teama noastra de necunoscut

-Date putine si difuze privind realitatea virusului

-Inclinatia umana de a da vina pe altii


Problema cu acest tip de stigmatizare, pentru ca pandemia ne-a afectat pe toti, este ca lucreaza invizibil - erodeaza societatea, relatiile dintre oameni, modifica perceptii si ataca, pe termen lung, sanatatea mintala.


Kate si Andrei vorbesc despre modul in care s-au raportat ei la pandemie, temeri si ganduri irationale, despre fortele invizibile care ne influenteaza viata si ne ofera modele de gandire sanatoase astfel incat sa facem fata cat mai bine fenomenului.


Auditie placuta!

Audio Player Image
Vinerea cu Kate si Andrei
Loading...