SHOW / EPISODE

EP14_Capcanele Independentei

36m | Feb 5, 2021

„Fii independent”, „Descurca-te singur”, „Tu singur esti de ajuns”, le-am auzit de peste tot. De la parinti, prieteni, din societate. Sunt indemnuri bune, insa este nevoie sa constientizam nuantele și paradoxurile care ne afecteaza calitatea vietii.


Pe scurt, trebuie sa (re)invatam sa traim mai bine.


Inclusiv modul cum percepem aceste indemne depinde de sex, context social si treapta evolutiva.

Kate si Andrei indica doua seriale - Peaky Blinders si Mrs. America, din care putem extrage informatii esentiale despre care era rolul in functie de gen si ce insemna pe alte timpuri „descurca-te singur” si care erau implicatiile.


Curentul asa zisei independente este exacerbat de societatea individualista, in care aparent „trebuie sa ne descurcam si sa facem totul singuri”. Insa cat de real este?


Kate si Andrei au dezbatut pe larg si prezentat impactul acestui curent si mod de gandire. Au atins si urmatoarele puncte:


-Omul care a revolutionat cunostintele despre dezvoltarea umana a fost John Bowlby, care a aratat ca atasamentul (conexiunea emotionala cu o alta persoana) este componenta esentiala care asigura supravietuirea copilului si bazele dezvoltarii ulterioare. Bowlby a pornit o revolutie a cercetarii stiintifice, iar ulterior a fost demonstrat ca adultii au nevoie de fix acelasi lucru - legaturi puternice cu alte persoane. Unii o numesc...iubire.


-De foarte multe ori uitam importanta relatiilor si efectele negative ale lipsei relatiiilor de calitate. Nu doar cele de cuplu sunt importante, ci si relatia noastra cu sine, cu altii si cu lumea.


-Studiile au descoperit ca persoanele care se simt atasate si in siguranta alaturi de partenerul de cuplu, traiesc mai bine, au incredere in sine si se angajeaza in activitati noi. Contrar asteptarilor, sunt mai „independente” decat cele care „fac totul singur”. Paradoxal, nu?


Kate si Andrei va invita sa meditati asupra relatiilor voastre (de toate felurile), sa actionati in sensul dezvoltarii acestora si sa notati cresterile care apar pe alte paliere ale vietii (cariera, dispozitie etc.). Adica sa culegeti roadele!


Va dorim relatii mai bune, in luna iubirii!

Audio Player Image
Vinerea cu Kate si Andrei
Loading...