EPISODES
 • „Nem lehetne, hogy csak fellépjek?” - Hegedűs Józsi - Csakugyan #001

  Milyen Szabadkígyósról feljönni Budapestre, és zenei karriert csinálni úgy, hogy őseink nem zenészként, hanem lókupecként alkottak kiemelkedőt? Milyen belecsöppenni a szabados pesti világba, ahol a nyitott kapcsolat és a droghasználat a menő? Hogyan lehet magyarként és cigányként elérni azt, hogy a zenédre figyeljenek, ne arra, hogy honnan érkezel?

  Hegedűs Józsi válaszol legújabb podcastünkben Bendl Vera kérdéseire.

  58m | Nov 25, 2023
 • #100 Ha csak egy gyereken segíthettem, már megérte - Beszélgetés Kovács Richárddal

  Podcastunkban egy olyan emberrel beszélgettünk, aki első generációs értelmiségiként ma már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatója. A Pécsi Tudományegyetemen szerzett romológus diplomát jelenleg joghallgató és motivációs előadó hátrányos helyzetű iskolákban.

  Gyermekkorát Nagybajomon töltötte egy kis községben mutatványos nagyszüleivel. Folyamatosan utaztak tavasztól őszig, ősztől tavaszig pedig otthon voltak. Céllövöldék és körhinták bűvöletében nőtt fel. Ha nagymamája jut eszébe akkor rengeteg szeretetre, közös programokra, óva intő szavakra emlékszik vissza Kovács Richárd - Aranypánt-díjas rendőr százados, aki nem csak életútjáról híres, hanem arról is, hogy iskolás évei alatt megnyerte 2006-ban a Mr. Zsaru címet. Majd a következő két évben megválasztották Magyarország legizmosabb rendőrének, így megkapta az örökös Mr. Zsaru címet is. 

  Szőcsi Dániel podcastja.

  51m | Oct 29, 2023
 • #99 Tizedik éve van Roma Büszkeség Napja - Beszélgetés Oláh Józseffel

  Oláh József "Pöli-vel" beszélgettünk podcastunkban, aki szociális munkás, leendő kulturális antropológus, a Roma Büszkeség Napjának egyik szervezője. 

  Október 14-én ünnepli 10. éves jubileumát a Roma Büszkeség Napja. Setét Jenő után a Méltóságot a Romának Mozgalom vette át a szervezést, akiknek céljuk, hogy méltó módon tudják átadni az embereknek Setét Jenő szellemi örökségét. 

  Szőcsi Dániel podcastja.

  28m | Oct 7, 2023
 • #98 A pályám elején elértem szinte mindent, ami a magyar könnyűzenei életben elérhető - beszélgetés Friderikával

  Hogyan lehet édesanyaként, három gyermek mellett zenei karriert építeni? 22 évesen hogyan jut el valaki a Dublini Eurovíziós Dalfesztiválra? Vajon segíthet-e a hit, leküzdeni az elmúlástól és depressziótól való félelmet? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Bayer Friderika Emerton-díjas énekesnővel.

  44m | Sep 2, 2023
 • #97 Beszippantott minket az önérdek- érvényesítő világ, amelyben a közösségi szemléletünknek már nincs helye - Beszélgetés Rózsa Mónikával

  - Mi motivál egy olyan embert, aki társadalmi felelősségért dolgozik?

  - Miért nincs párbeszéd a generációk között?

  - Hogyan tudjuk aktivizálni és véleményformálóvá tenni a fiatalokat ?

  Ezekről a kérdésekről Rózsa Mónika rádiós műsorvezetőt kérdeztük, akinek lételeme, hogy mozgósítson fiatalokat különböző nyílt eseményekre, ahol generációk találkozhatnak és társadalmi párbeszédet folytathatnak. Gyermekkorában a szülei azt tanították meg vele, milyen is jó embernek lenni, most ő ezt szeretné tovább adni másoknak is.

  Szőcsi Dániel podcastja.

  54m | Aug 4, 2023
 • #96 - Szegregált középiskolából az egyetemig - Beszélgetés Iváncsik Fannival

  Mennyire van siralmas helyzetben a magyar oktatási rendszer? Van-e szegregált iskola Budapesten? Ki tud-e valaki törni a mélyszegénységből, hogyan, és, ha igen, eljuthat-e az egyetemig? Egy érintettel, Iváncsik Fannival beszélgettünk.

  Szőcsi Dániel podcastja.

  45m | Jul 22, 2023
 • #95 „Nekünk is elő kell bújnunk” – Gyémánt Ágnes

  Gyémánt Ágnest a lánya húszéves kora körül szembesítette azzal, hogy egy másik lánnyal él együtt. Mi előzte ezt meg, s mi történt ezután? A beszélgetésben a szülők és hozzátartozók szemszögéből ismerjük meg ezt a kérdést, az eredeti szülői életterv elgyászolását, a gyerek melletti kiállást, az osztozást az elutasításban. Ágnes a szülők és hozzátartozók ezerfős Facebook-csoportjának vezetője, és azt mondja, a másság feldolgozása legalább kétmillió embert érint Magyaroszágon közelről.

  Bányay Géza podcastja

  42m | Jul 15, 2023
 • #94 Egy év múlva választunk - Beszélgetés Mikecz Dániellel

  Kevesebb, mint egy év van már csak a választásokig – 2024-ben egy időben lesz június elején az Európai Parlamenti és az önkormányzati választás. A Fidesz még nem nevezte meg sem a főpolgármester-jelöltjét, sem azt, hogy ki indul Pikó András kihívójaként. Mikecz Dániel politológussal, mozgalomkutatóval jártuk körbe a lehetséges ellenzéki és kormánypárti stratégiákat helyben és a fővárosban.

  Dercsényi Dávid podcastja

  34m | Jul 8, 2023
 • #93 Menekültsorban: a körmendi porból a CEU-ig - Beszélgetés nagy Viktorral

  Mit csinál egy jogász, amikor az ügyfele a nyári 40 fokban egy katonai sátorban fogadja? Esetleg egy olyan lyukban élő családhoz hívják, amelyért egy jobb budapesti albérlet árát kéri el a tulajdonosa, de eső idején befolyik a víz, és áram is csak meg-megszakadva áll rendelkezésre?

  Nagy Viktor menekültügyi és idegenrendészeti szakjogásszal beszélgettünk a mai magyar menekültügyről.

  Dercsényi Dávid podcastja.

  33m | Jul 1, 2023
 • #92 "Nekem ez a munka az életem" - Beszélgetés Puporka Elemérrel

  Puporka Elemér a VIII. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozik pedagógiai asszisztensként idestova 20 éve. Egy Nógrád megyei kis faluból származik, minden szempontból hosszú és érdekes utat járt be, mire elért a Deák Diákba.

  Elemérrel beszélgettünk arról is, miért elengedhetetlen a pedagógiai asszisztensek jelenléte az oktatásban, az iskolában, ahogyan arról is, mit jelent számára munkája erkölcsi vagy épp anyagi megbecsülése.

  A munkája mellett a zenélés is fontos szerepet játszik az életében: gyerekkora óta gitározik. A zenét terápiaként is használja az iskolában. Elemér zenélt a stúdiónkban is, az adásunk végén ebből kis ízelítő is hallható.

  1h 12m | May 21, 2023
 • #91 Budapest 100/150 - Beszélgetés Gasparikné Katalinnal és Grócz Bíborkával

  Ezen a hétvégén zajlik a Budapest 100, a főváros építészettörténeti eseménysorozata, amelyben fővárosi épületek mutatkoznak be a bennük lakókkal együtt - a házak története a lakók élményeivel együtt válik teljessé. A hétvégi séták, bejárások sorát hosszas kutató- és szervezőmunka előzi meg. Ezekről, és a Budapest 100-ról beszélgettünk Gasparikné Katalinnal, aki maga is önkéntesként segíti öt éve a kezdeményezés munkáját, illetve Grócz Bíborkával, a Kortárs Építészeti Központ munkatársával, kutatójával.

  Dercsényi Dávid podcastja.

  39m | May 13, 2023
 • #90 A Titanic túlélőinek megmentője - Völgyi Márta mesél nagyapja, Lengyel Árpád hőstetteiről

  Ki volt Lengyel Árpád? Milyen szálakkal kötődik Józsefvároshoz? Hogyan került a Titanic túlélőit mentő hajó, a Carphatia fedélzetére? Milyen szerepe volt a mentésben? Hogyan élt tovább a tragédia után? Adásunkban Völgyi Péterné dr. Reich Mártával, Lengyel Árpád unokájával beszélgettünk.

  50m | May 6, 2023
 • #89 „Nem mi döntöttük el, hogy politikus színház legyünk" - Boross Martin, a Stereo Akt színházi csoport vezetője

  Roma esélyegyenlőség, női jogok, idősek helyzete, gondoskodási válság. A kritikai szemléletet képviselő csapat nemrég lelt otthonra a nyolcadik kerületben.

  Bujdosó János podcastja.

  36m | Apr 27, 2023
 • #88 Nem hagytak nyomot, még fényképük sem maradt - Beszélgetés Sziklai Évával, túlélők leszármazottjával

  Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. E heti poscastünkben Sziklai Évával beszélgettünk, aki holokauszttúlélők leszármazottja, édesanyja a nagyszülőkkel gyerekként a nyolcadik kerületben lakott, s élte át a vészkorszakot.

  Bujdosó János podcastja.

  56m | Apr 15, 2023
 • #87 A Lehetőségek Tere a Práter utcában

  Práter utca 63. Egy közösségi tér a Molnár Ferenc park sarkánál, ahol fiatalok és fiatal felnőttek kapnak képzéseket izgalmas művészeti projektek formájában, ahol filmklubokat és beszélgetéseket szerveznek, filozófiai kört tartanak, és amely előtt hamarosan egy mikropark épül. Az élményalapú tanulásra és alkotásra berendezkedett helyen, a Lehetőségek Terében beszélgettünk három alapítóval: Hegyi Dóra művészettörténész-kurátorral; Árva Judit művészettörténész-kritikussal és Máriás Leonárd filozófus-médiakutatóval arról, mit is csinálnak itt, miért csinálják és hogy mit ad nekik az, hogy Józsefvárosban vertek tanyát.

  A podcastot Pálinkás János készítette.

  58m | Apr 8, 2023
 • #86 Fogatlan Ica, Schwartz bácsi - régi józsefvárosi történetek

  A 8 és fél óra vendége Tornai Péter, józsefvárosi születésű lakos. A 60-as években szabadabban éltünk - mondja. Beszél a Corvin moziról, Nap moziról, Csokonai moziról, mesél Rákóczi téri legendás alakokról, szóba kerül Rodolfo és a zsidóság is.

  A podcastot készítette: Rebró Fanni

  1h 1m | Apr 2, 2023
 • #85 A 101 éves Corvin Mozi kihívásai – Beszélgetés Liszka Tamással

  101 éves idén a Corvin Mozi, és a második száz éve nem könnyű időszakkal indul: a covid után a Netflixszel és társaival is meg kell küzdenie a nézők idejéért és pénzéért. Hogyan lehet a Corvin Mozi a józsefvárosiak kedvenc és kedvelt helye? Milyen lépéseket tesz ezért a mozi? Hogyan lehet majd jegyeket nyerni a Józsefváros Újsággal közös játék során? Mindezekről beszélgettünk a Budapest Film vezérigazgatójával, Liszka Tamással.

  Dercsényi Dávid poscastja.

  37m | Feb 25, 2023
 • #84 „Orbánék nem tartják tiszteletben az önkormányzati választások eredményét” - Beszélgetés Kardos Józseffel

  Kardos József a Sziget Fesztivál programigazgatója immár 25 éve, egykori Fidesz-alapítók és Szájer József kétszeres korábbi kampányfőnöke, aki már rég szakított a kormánypárttal. Megnyilatkozásai során keserű szavakkal ostorozza az orbáni hatalomgyakorlást, mely szerinte akkora hanyatlást idézett elő a társadalom mentális állapotában, hogy csak több évtizedes, kitartó munkával lehet azt majd újra regenerálni. 

  Bujdosó János podcastja.

  58m | Feb 19, 2023
 • #83 „Újságíróból költő és énekmondó lettem, az élet kényszerített rá” – beszélgetés Rejtő Gáborral

  Rejtő Gábor kalandos életutat járt be, de életének legnagyobb változásait belül élte meg. Arról beszélt, hogyan hagyott ott mindent ötvenéves fejjel, hogyan „esett ki a pikszisből”, ahogy mondja, és kezdett vándoréletbe. Egykor hajléktalanokról írt riportot, később maga is megtudta, milyen fedél nélkül lenni, de ez nála a spirituális kutatás egyik állomása volt. Verseket kezdett írni és dalokat, amik ebben a különleges beszélgetésben fontos szerepet kaptak.

  50m | Feb 12, 2023
 • #82 Az épületsimogató – Beszélgetés Vincze Miklóssal

  Járdánházától a József utcai zongoragyárig vezetett podcastunk legújabb epizódja. Vincze Miklós (gróf Járdánházy), a 24.hu újságírója afféle posztmodern Ráday Mihályként olyan budapesti helyeket és történeteket kutat fel, melyek nem szerepelnek a bédekkerekben, viszont fontos kultúrtörténeti emlékkel bírnak, és munkájával igyekszik megőrizni a múlt kincseit, ezzel olykor beruházók tyúkszemére is lép. Fiatal kora ellenére már több urbanisztikához kapcsolható kulturális díjjal jutalmazták, többek közt az Ismeretlen Budapest című sorozata miatt. Joggal.

  Pálinkás János podcastja.

  57m | Feb 4, 2023
8 és fél óra / Csakugyan
Loading...