• #8 s1 Alf Jørgen om boligmarked og boligrevolusjon

  Hvordan ser boligmarkedet i Norge ut og hvordan ble det sånn? I denne bonusepisoden snakker Colin med Alf Jørgen Schnell, som har engasjert seg i boligpolitikken både aktivistisk og akademisk, om hvordan bolig ble en markedsvare og om veien til en bolig-politisk revolusjon (spoiler alert svaret er ikke leie til eie). Vi går inn i hvordan boligpolitikken styrer livene våre gjennom eierlinja, arbeidslinja og familielinja og nerder litt om tomteprisens rolle. Kan vi ha en boligpolitikk som åpner opp for å tenke kreativt om livet? Hvordan kan boligrevolusjonen se ut?

  S1E8 - 42m - Apr 24, 2023
 • #7 s1 Terje: «du kanj ittj træ iddea over hodan på folk»

  Terje snakker om tida som beboer på Svartlamon i overgangen fra kamp til offisiell etablering og om veien tilbake til Svartlamon som ansatt snekker i Boligstiftelsen. Vi snakker om de praktiske tinga og dugnadskulturen fra infokafeen og oppstarten av Ramp til starten på «Eat the Rich» festivalen. Vi snakker også litt om husa om mellomveien og drift og oppussing i dag. Hva betyr «gjør det sjæl»?

  S1E7 - 57m - Apr 10, 2023
 • #6 s1 Eirik om Bergsligata 13

  Svartlamon podkasten tar ett blikk utenfor Svartlamons grenser med denne bonusepisoden. Eirik forteller om Trondheims eldste kollektiv, kollektivet i Bergsligata 13. Hvordan fikk en gjeng kommunister tak i bygård? Hva skal til for å holde en bygård unna markedskreftene i tiår etter tiår? Hvordan har det politiske engasjementet rundt kollektivet utviklet seg? Hva slags utfordringer er det de møter på? Kan en ny boligpolitikk bygges på erfaringene fra kollektivet?

  S1E6 - 27m - Mar 27, 2023
 • #5 s1 DIY, UFFA og trailerparken

  Olav prater om trailerparken, om samhold, de små tinga og om det å måtte streve litt i hværdagen. Om gentrifiseringas firkanta kaninbur og å lage bra musikk til verden og østbyens undergang.

  Hvordan er det å være en del av ett alternativt gjør det sjæl miljø? Hvordan forholder man seg til fordommer og konflikter?

  S1E5 - 37m - Mar 13, 2023
 • #4 s1 Gjertrud og Elling om busslivet og kampen mot Bane Nor

  Gjertrud og Elling snakker om livet i buss og alle kampene det innebærer å leve i en juridisk gråsone. De snakker om hvordan de har forsvart retten til å bo alternativt og tatt opp kampen med Bane Nor, byråkratiet og en mystisk tredjepart som stikker kjepper både i hjul og pipe.

  Ps. Kontraktarbeidet som nevnes i episoden er nå avslutta og har resultert i 35 års kontrakt.

  S1E4 - 33m - Feb 27, 2023
 • #3 s1 Magne om Ivar Matlaus og husokkupasjonene på 80 tallet

  Colin snakker med Magne Njåstad som var med å starta Ivar Matlaus bokkafe i 1982. Den anarkistiske bokkafeen er ikke det eneste som har migrert fra UFFA til Svartlamon opp igjennom 80 og 90 tallet. Vi får høre om hvordan bydelen blei bebod av UFFA-aktivister som okkuperte og forhandlet fram leieavtaler med komunens vaktmestere.

  S1E3 - 43m - Feb 13, 2023
 • #2 s1 - Kathrine om “å styre to hundre anarkister, hippier og punkere”

  Hvordan funker Svartlamon? I denne episoden prater Colin med Kathrine Standal, tidligere daglig leder på Svartlamon om boligpolitikk og erfaringer fra å være Svartlamons lengstsittende daglige leder. Hva er det egentlig daglig leder gjør? Hvordan fungerer demokratiet på området? Hva ligger i Svartlamons unike reguleringsplan? Hvordan styrer og styres to hundre anarkister, hippier og punkere?

  S1E2 - 44m - Jan 30, 2023
 • Folk træng hus, hus træng folk sesong 1 trailer

  Hva er Svartlamon? Hvem bor der? Og hvordan kom dette friområdet til live? Lytt til sesong 1 for å høre om dette og mer!

  S1 - 3m - Jan 16, 2023
 • #1 s1 - Ranja om kampen mot bilforetningen

  Hva er svartlamon? I denne episoden snakker Colin med sin mor Ranja Bojer om opptøyene som forgikk på Svartlamon da familien flyttet til området i 1997. Hvordan vant beboerene fram og hva skjedde etterpå? Vi snakker også om å velge en annen måte å leve på og om gjenbruk og delingsøkonomien som florerer i nabolaget.

  S1E1 - 53m - Jan 16, 2023
Audio Player Image
Folk træng hus, hus træng folk
Loading...